Pershendetje vizitor i nderuar...
Me sa duket, ju nuk jeni identifikuar akoma ne faqen tone, ndaj po ju paraqitet ky mesazh per tju kujtuar se ju mund te identifikoheni qe te merrni pjese ne
diskutimet dhe temat e shumta te forumit tone.

- Ne qofte se ende nuk keni nje Llogari personale ne forumin ton, mund ta hapni nje te tille duke u Regjistruar
-Regjistrimi eshte falas dhe ju merr koh maksimumi 1 min...

- Duke u rregjistruar ju do te perfitoni te drejta te lexoni edhe te shprehni mendimin tuaj

-Gjithsesi ju falenderojme shume, per kohen qe fute ne dispozicionper te n'a vizituar ne faqen tone.

Ose Indefitikohu Nese Je I Regjistruar

Me Respekt// Staffi

Join the forum, it's quick and easy

Pershendetje vizitor i nderuar...
Me sa duket, ju nuk jeni identifikuar akoma ne faqen tone, ndaj po ju paraqitet ky mesazh per tju kujtuar se ju mund te identifikoheni qe te merrni pjese ne
diskutimet dhe temat e shumta te forumit tone.

- Ne qofte se ende nuk keni nje Llogari personale ne forumin ton, mund ta hapni nje te tille duke u Regjistruar
-Regjistrimi eshte falas dhe ju merr koh maksimumi 1 min...

- Duke u rregjistruar ju do te perfitoni te drejta te lexoni edhe te shprehni mendimin tuaj

-Gjithsesi ju falenderojme shume, per kohen qe fute ne dispozicionper te n'a vizituar ne faqen tone.

Ose Indefitikohu Nese Je I Regjistruar

Me Respekt// Staffi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Kurse Anglish Online .::: wWw.mylanguagecenter.al:::.
Mirė se erdhėt nė mesin tonė .::: wWw.forumijone.albanianforum.net/:::.

You are not connected. Please login or register

"Shpėtoni vajzėn e poetit tė pushkatuar Vilson Blloshmi!"

Go down  Message [Page 1 of 1]

universy

universy
Admin
Admin

Ka rreth dy vjet qė Enerieta Blloshmi, vajza e poetit tė pushkatuar, Vilson Blloshmit, ėshtė e sėmurė rėndė.
Sė fundi e shtruar nė njė spital privat nė Milano, pasi shtetėrorėt ia kanė hequr shpresat. Ndėrkohė, tė afėrmit e saj, nėna dhe xhaxhai nė atdhe, i shkruajnė letra kryeministrit tė vendit, duke u lutur pėr tė marrė me urgjencė sa nuk ėshtė vonė edhe paratė qė iu takojnė si dėmshpėrblim prej pushkatimit tė Vilson Blloshmit, babait tė saj qė nuk e pa kurrė me sy. Me shpresė se me to do tė ndihmojnė vajzėn 34-vjeēare, fare tė re nė moshė pėr tė ikur nga kjo jetė. Xhaxhai i saj, Bedri Blloshmi, arrin tė bėjė atė qė nuk e kishte menduar se do ta bėnte ndonjėherė: iu kėrkon ndihmė edhe atyre qė i vranė asaj tė atin dhe atij vėllain. Kush mundet tė ndihmojė! Nuk kanė marrė dhe nuk marrin asnjė pension tė posaēėm, siē do t'i kishte hije njė vendi dinjitoz qė di tė vlerėsojė njerėzit e tij dinjitozė. Dhe ish-bashkėshortja e Vilsonit, Diana Blloshmi (Hyka), nuk ka as vizė dhe as para pėr tė shkuar dhe parė vajzėn e saj...

Zoti Blloshmi! Ju jeni mė aktivi dhe pėrfaqėsuesi kryesor nė pėrēapjet e familjes suaj pėr tė kėrkuar ndihmė dhe shpėtuar jetėn e mbesės suaj, vajzės sė poetit tė pushkatuar nga diktatura,Vilson Blloshmi. Kujt i jeni drejtuar deri tani pėr tė ndihmuar ekonomikisht vajzėn e sėmurė?

I kam dėrguar tre e-mail direkt Kryeministrit Berisha. Njė e-mail ish-bashkėshortja e Vilsonit, Diana. Pas njė muaji nga e-mail i Dianės, kėshilltarja e tij kėrkoi numrin e telefonit. Ia dėrguam dhe atė dhe asnjė pėrgjigje. Mė pas kam dėrguar tre mesazhe nė telefonin e Kryeministrit Sali Berisha, gjithmonė pėr vajzėn e Vilsonit qė po vdes nė Itali. Pas ca ditėsh pasi dėrgova mesazhin e tretė mė mori nė telefon vetė ministri i Financave, Ridvan Bode. Ai mė priti nė zyrė. Unė i kėrkova lekėt qė i takojnė familjes sė vėllait. Mė tha: "Ne nuk mund tė japim lekėt e dėmshpėrblimit, se nuk na lejon ligji. Ligji pėr dėmshpėrblimin thotė pak a shumė: "shuma qė i takon ēdo tė dėnuari ėshtė llogaritur qė tė jepet pėr tetė vjet". Unė i kėrkova tė mė favorizonin, meqė kisha problemin emergjent tė mbesės dhe tė mė jepnin 10-15 apo 20 mijė euro nė dorė qė nė fillim. Prej gjakut tė vėllait, nga paratė qė atij me ligj i takojnė pėr t'i marrė nė tetė vjet. Kurat e saj janė shumė tė shtrenjta. Plus nuk mjaftojnė vetėm ilaēet. Sėmundja ka shumė lloj shpenzimesh. Kėto para na duhen urgjent pėr tė shpėtuar apo zgjatur jetėn e mbesės sot. Por ai ma ktheu: "Do gjėjmė mėnyrė tjetėr pėr tė tė ndihmuar."

Dhe ē'ndodhi pas kėsaj?
Pas dy ditėsh mė mori nė telefon zv/ministri i Shėndetėsisė, Pėllumb Pipero. Mė priti nė zyrė edhe ai, dhe po mė bėnte moral: 'Ju i keni dhėnė demokracisė. Keni dhėnė gjak pėr tė, por ne parą nuk kemi",- mė tha si pėrfundim. Pastaj mė premtoi se do tė bėnte njė telefonatė nė Itali, nė mėnyrė qė tė kujdeseshin atje pėr vajzėn.

Ju s'duhet tė keni qenė i ngushėlluar me kėtė pėrgjigje, besoj..
Jo. Kurrsesi. Unė e di qė Ministria e Shėndetėsisė nuk ka asnjė marrėveshje nė kėtė fushė me Italinė. I njoh rregullat, qė gjėrat nuk bėhen ashtu thjesht me njė telefonatė. M'u duk njė pėrgjigje si pėr tė larė gojėn. Ndėrkohė, ndihma financiare i duhet mbesės, familjes, jo vetėm nė shėrbimin e saj spitalor. Edhe pėr shpenzime udhėtimesh pėr ne si familje, pėr ta vizituar. Dhe tė ketė pesė lekė edhe e ėma, qė t'i rrijė te koka dhe t'i shėrbejė. Pėrpara dhjetė ditėsh i bėra pėrsėri njė sms nė telefon ministrit tė Financave, Ridvan Bode. E pyeta se ēfarė u bė me vajzėn e Vilsonit? Ministri m'u pėrgjigj: "Mė dėrgo emrin e vajzės dhe do pres pėrgjigje nga Ministria e Shėndetėsisė". Para 3 ditėsh i kam bėrė njė tjetėr sms nė telefon Kryeministrit Berisha, ku i them qė "sipas fjalės suaj mė pritėn, por deri tani vetėm heshje. Do mė ndihmoni apo jo?" Por nuk kam akoma njė pėrgjigje.

Nėse pėrgjigja nuk vjen mė, si do t'ia bėni?
Nga e keqja, jam i gatshėm t'i kėrkoj ndihmė kujtdo qė ka dėgjuar dhe ndjen dhimbje. Iu bėj thirrje biznesmenėve ta ndihmojnė mbesėn tonė. Iu bėj thirrje edhe armiqve tė mi, atyre qė shkatėrruan familjen tonė dhe mė vranė vėllain. Edhe Aranit Ēelės apo tė tjerėve, se kėshtu ndoshta mund tė ndihen mė tė lehtėsuar nė shpirt. Na ndihmoni tė shpėtohet vajza e Vilsonit! Mirė babain ia vratė, por tė paktėn i shpėtoni vajzėn! Hera e parė qė i nėnshtrohem fatit dhe kėrkoj ndihmė pėr vajzėn qė po vdes nė Itali.

Ju nuk keni asnjė pension tė posaēėm prej Vilsonit tė pushkatuar?
Asnjėlloj pensioni.

Po Diana dhe vajza?
As ato nuk marrin gjė. Diana konkretisht sot ėshtė pa punė dhe nuk ka para tė shkojė tė shohė nė Itali as vajzėn e sėmurė.

Po para dėmshpėrblimi keni marrė si tė pėrndjekur?
Nuk i kam marrė deri mė sot, sepse janė bėrė gabime, them se tė qėllimshme. Kam njė vit e gjysmė qė kėrkoj tė ndreqen kėto gabime, por nuk ėshtė bėrė asgjė. Nė dokumente janė vėnė shifra marramendėse, sikur i kemi pėrfituar ne. Pėr shembull, babai im qė ka bėrė 5 vjet e gjysmė burg rezulton sikur ka marrė 6 milionė lekė tė reja. Por nė tė vėrtetė, sipas ligjit, aty nga viti 1993 ai ka marrė vetėm 100 mijė lekė cash dhe 700.000 letra me vlerė. Edhe nė emėr tė Vilsonit ėshtė shėnuar sikur janė marrė 1 milion lekė, ndėrkohė qė janė marrė vetėm 200 mijė lekė.

Po mė vonė janė marrė herė pas herė tė ardhura shtesė?
Asnjėherė nuk ėshtė marrė asgjė mė shumė se kaq.

Po ju vetė personalisht?
Mua mė dhanė njė shtėpi falas, 2+1, meqė kam bėrė 15 vjet burg nga 25 vjet qė u dėnova. Por qė tani me ligjin e ri dhe tė turpshėm qė nxori Ilir Rusmajli, djali i sekretarit tė I-rė tė rrethit tė Elbasanit, Ēajup Rusmajlit, na zbritet vlera e letrave me vlerė dhe vlera e shtėpisė. Ndėrkohė qė ende nuk ėshtė shfuqizuar ligji i mėparshėm, ai qė na i ka dhėnė shtėpitė falas, unė ndėrkohė jam duke paguar shtėpinė, qė dikur ma dhanė falas. Zėre se jam me qira.

Ēfarė historie mbani mend ju se ka pasur Enerjeta e vogėl, kur i arrestuan apo pasi vdekjes sė tė atit?
Enerjeta Vilson Blloshmi ka lindur nė shtator tė 1976, ndėrkohė qė Vilsonin, babain e saj dhe vėllain tim e arrestuan njė muaj pėrpara se ajo tė lindte, nė 5 gusht tė 1976-ės. Dhe e pushkatuan afėrsisht njė vit mė pas nė 17 korrik 1977, pa e parė kurrė vajzėn me sy. Enerjeta lindi pikėrisht nė Bėrzeshtė, fshatin e lindjes sė tė atit. Mė pas, pas pushkatimit, gjithė familja u internua nė Polis po tė rrethit tė Librazhdit. Aty qėndroi edhe Diana me Enerjetėn e vogėl pėr dy vjet. Mė pas ato i liruan dhe ajo u kthye nė Tiranė tek familja e saj. Diana u rimartua dhe ka dhe njė vajzė nga martesa e dytė.

Pse, Diana ishte nga Tirana?
Me origjinė gjirokastrite, por ajo jetonte nė Tiranė, punonte nė Estradėn e Ushtrisė dhe nė Tiranė u njoh dhe u dashurua me Vilsonin. Erdhi te ne si nuse nė 12 nėntor tė 1975. Domethėnė ajo gėzoi vetėm njė vit martesė me Vilsonin.

Dhe pranoi tė jetonte nė fshat pėr hir tė dashurisė?
Po. Punonte madje nė punė bujqėsie.

Po pasi ajo iku nė Tiranė, cila ishte marrėdhėnia e familjes suaj me nusen?
Unė kam qenė nė burg, kur vėllain e vranė. Familja ime dhe unė nuk e pritėm aspak keq vendimin e saj pėr t'u rimartuar. Marrėdhėniet e familjes sime qė atėherė deri mė sot me tė nuk kanė ndryshuar fare. Kemi mbajtur lidhje tė shkėlqyera gjithmonė. Edhe aktualisht.

"Tė rihapet dosja e Vilson Blloshmit"

Pėr hapjen e gjyqit tė Vilson Blloshmit dhe Genc Lekės. Pasi ka zbuluar fakte tė reja, disa prej tė cilave i ka publikur edhe nė librin e tij, tė botuar pėrpara njė viti: "Fabrikimi i vdekjes" me dokumente tė dosjeve tė sigurimit tė Genc Lekės dhe Vilson Blloshmit. Ka dėrguar edhe pėr kėtė letra qoftė Ina Ramės, qoftė kryetares sė Gjykatės sė Lartė, Shpresa Beci. "Edhe ish-kryetarit tė Gjykatės sė Lartė, Zef Brozi i kam dėrguar njė letėr pėr kėtė gjė dhe as ai nuk ka bėrė gjė",- thotė Bedri Blloshmi. Dhe pikėrisht pėrpara njė muaji ka qenė letra e fundit pėr prokuroren e pėrgjithshme. Dhe pas disa letrave, Ina Rama i kthen njė pėrgjigje. 'Tė thatė, jo pėr atė qė kėrkoja unė, duke mė drejtuar tek Gjykata e Lartė, pasi vendimi ka qenė i formės sė prerė.", thotė Bedriu. Ai nė fakt mendon se kryeprokurorja nuk e ka kuptuar fare letrėn, pasi nuk donte rishikim tė vendimit tė formės sė prerė, por rishikim tė gjyqit, i cili ėshtė zhvilluar edhe nė atė kohė me shkelje tė ligjeve tė kohės. I ka dėrguar letra prej dy vjetėsh edhe Avokatit tė Popullit. "Por zv/Avokat i Popullit ėshtė Petrit Azemi, ish-hetues nė Librazhd, njė nga torturuesit kryesorė tė vėllait tim", thotė Bedriu.

Ai thotė se nė protokollin e njė plani tė masave rreth zhvillimit tė gjyqit tonė nga kryetari i Gjykatės sė Librazhdit, Sybi Sulēe, i datės 28.04.1977, nė faqen 9, gėrma Gj thuhet: "Mbi diskutimin e masave tė gjera pėr dėnimin kapital tė Vilson Blloshmit dhe Genc Lekės." Kjo do tė thotė qė ishte vendosur qė mė parė dėnimi kapital i tyre. Apo nė protokollin e muratorit nė profesion, Sotir Koēollarit, sekretarit tė I-rė tė Librazhdit nė po tė njėjtėn datė thuhet: "Vilsoni ėshtė mė i zgjuar nga tė tjerėt dhe nuk e pranon aktin, se e di qė e pret pushkatimi". Domethėnė gjyqi ishte bėrė nė ish-Komitetin e Partisė. Kėto janė prova tė pakundėrshtueshme qė janė shkelur edhe ligjet e kohės sė tyre". -thotė ai dhe kėrkon qė edhe formalisht t'i kalojė kėto procedura nga gjykata shqiptare nė mėnyrė qė t'i hapet rruga pėr tė shkuar nė Strasburg.

"Diana Ēuli nuk na ka kėrkuar falje"

"Diana Ēuli gėnjen. Neve si familje nuk na ka kėrkuar kurrė falje.", thotė Bedri Blloshmi, i frymėzuar sidomos nga njė intervistė e shkrimtares dhe njė prej autoreve tė akt-ekspertizės pėr Genc Lekėn dhėnė nė emisionin "Opinion" pėrpara pak vitesh. "I kam kėrkuar Blendi Fevziut tė mė ballafaqojė me Diana Ēulin, por nuk mė ka thirrur nė emision. Unė nuk do doja as ta fyeja, as ta shaja. Do doja vetėm tė ballafaqoj ato qė ajo ka thėnė nė emision.",- vijon Blloshmi.

Kur i kujton se shkrimtarja u shpreh e gatshme qė tė gjykohej, nėse ēfarė ka bėrė pėrbėn faj. Se ishte e indoktrinuar dhe se nuk e mendonte qė firma e saj do tė sillte vdekjen e poetėve, Bedri Blloshmi thotė: "Nuk ishte e vogėl, ishte 25 vjeē. Dhe nuk ėshtė rastėsi qė Diana Ēuli bėri ekspertizėn e poetit Genc Leka, sepse babai i saj, Jorgo Ēuli, ka qenė shefi i hetuesisė qė nga viti 1974-1982 nė Ministrinė e Brendshme."

"Vrasėsit e vėllait tim, sot nė pushtet"

Zoti Blloshmi! Ju takon t'i hasni rastėsisht ata qė i ndjeni shkaktarėt e tragjedisė suaj?
Po. I shoh. Diana Ēuli dhe Myzafer Xhaxhiu nuk mė njohin. Ndėrsa Koēi Petriti po. Dihet qė akt-ekspertizėn pėr Vilsonin e ka bėrė Koēi Petriti dhe Myzafer Xhaxhiu. Por nuk u kam thėnė asnjė fjalė direkt. Mė vrasin sytė, por nuk u kam hedhur asnjė fjalė. Por mė i inatosur jam sidomos me ata qė vazhdojnė i fėrkojnė kėtyre njerėzve shpatullat edhe sot.

Nė ē'mėnyrė?
Nuk e harroj pėr shembull, kur nė njė takim qė Jozefina Topalli pati me ne tė pėrndjekurit nė vitin 2005, kur PD erdhi nė pushtet, kishte marrė me vete edhe Diana Ēulin, e cila hyri fill pas saj. Jozefina erdhi pėrqafoi djalin tim, Vilsonin, siē quhej vėllai, dhe u ul mbrapa meje. Nė njė moment i thashė: "Po Diana Ēulin, pse e ke marrė?" Ma ktheu duke m'u lutur si Krishti: "Tė lutem, qetėsohu, mos bėj ndonjė gjė!". Unė nuk do merrja automatikun, por durova sa durova, mora djalin dhe i thashė: "Unė po iki". U ngrita dhe ika, por mė erdhi keq pėr tim bir, i cili po qante se ishte pėrgatitur tė merrte njė lodėr si tė tjerėt nga ato qė do tė ndaheshin aty. Tė nesėrmen bėra njė shkrim nė shtyp me titullin: "Bravo Jozefina pėr takimin qė ke bėrė!".

Si e shpjegoni kėtė?
Ėshtė PD-ja ajo qė po vijon sot hakmarrjen e komunistėve me familjen e Vilson Blloshmit. PD-ja vazhdon tė vėrė nė poste drejtuese spiunėt dhe gjykatėsit qė vranė Vilson Blloshmin. Qoftė si kryetar tė PD-sė nė Librazhd, zv/prefekt, drejtor tė elektrikut kėto poste mbahen nga kėta njerėz. Zv/ministri i Arsimit dhe bashkėpunėtori i Sigurimit me pseudonimin 'ēanta', Halit Shamata, nė njė takim qė ka pasur nė Librazhd ka kėrkuar tė pėrjashtohen nga partia gjithė anėtarėt e familjes Blloshmi, duke hequr edhe nga Drejtoria Arsimore e Rrethit kushėririn tim Mit'hat Blloshmi. Meqenėse unė flas hapur nė shtyp kundėr keqbėrėsve dhe shkatėrrimtarėve tė familjes sonė, qė gjejnė njė pėrkrahje shumė tė fortė nga grupi i punės sė PD-sė, qė shkon sa herė nė Librazhd kur bėhen zgjedhje apo fushata. Ata nuk duan qė unė tė zė nė gojė njerėzit e tyre tė besuar, keqbėrės tė familjes Blloshmi. Nga burime konfidenciale kam mėsuar qė kanė marrė urdhėr qė tė mos punėsohen as njerėzit e mi qė jetojnė akoma atje. Mbesa ime ka dy vjet pa punė, edhe pse ka mbaruar pėr mėsuese. Dhe kjo vetėm sepse "Bedriu flet keq kundėr nesh".

Jeni anėtar i PD-sė?
Jam dhe do ta dorėzoj teserėn. Unė nuk kam asnjėlloj interesi tė qėndroj nė PD, sepse tė gjithė ata qė kanė shkuar nė PD janė bėrė deputetė, drejtorė, janė pasuruar duke grabitur prona, duke u bėrė pronarė tė kundėrligjshėm. Nė qoftė se PD-ja do tė mė pėrkrahė siē ka pėrkrahur bijtė e komunistėve apo tė sigurimit, edhe unė atėherė do tė kthehem prapė tė punoj pėr PD-nė.

Ju vetė keni nevojė pėr punėsim dhe a jeni duke punuar diku?

Edhe pėr mua as qė bėhet fjalė tė punoj nė shtet. Kam kėrkuar punė nė Tiranė, ku edhe banoj, ka gjashtė vjet, por shteti na ka kthyer kurrizin. Tani punoj nė njė shkollė private nė logjistikė. Kjo ėshtė pėrkrahja qė na ka bėrė PD-ja. Pėr mua ėshtė njė luftė e re klase, pak mė e butė se mė pėrpara.

I jeni drejtuar shoqatave tė tė pėrndjekurve?
Jo. Nuk jam pjesė e asnjė institucioni. Nuk bėhem vegėl e askujt. Unė nuk harroj dhe nuk pėrdorem. Nuk u bėra spiun kur mė torturuan nė atė kohė, e jo mė tė nėnshtrohem tani.

Por nė vend tė keni frikė, flisni edhe mė shumė..
Sa tė kem frymė do tė shkruaj pėr gjithė spiunėt, shkaktarė tė shkatėrrimit tė familjes sonė.

Nuk tė kanė kėrcėnuar ndonjėherė qė dilni kaq hapur?
Absolutisht.

Nuk arrini tė falni dot?
Jo. Nuk fal. Dua drejtėsi, por nė kėtė vend nuk ka drejtėsi. Aq mė tepėr kur askush nuk vjen tė mė kėrkojė falje. Tė ulet nė njė tavolinė me ne dhe tė flasim. Pastaj jam unė ai qė vendos nėse fal apo jo. Atėherė kė tė fal unė?

Po ju kėrkoni burg pėr ta apo mė tepėr largimin e tyre sė paku nga drejtimi i vendit?
Ata duhet tė largohen nga drejtimi i vendit. Kjo ėshtė e keqja mė e madhe dhe dua tė respektohen ligjet nė fuqi, sepse ata kanė shkelur ligjet e kohės sė tyre. Tė marrin atė qė meritojnė.

Nėse do tė bėnin tė gjithė kėshtu e mendoni ēfarė do tė ndodhte nė shoqėrinė shqiptare?
Unė flas pėr veten time, vėllain tim qė iku nė lule tė moshės, familjen time tė shkatėrruar. Secili tė kėrkojė tė drejtat e tij si tė dojė.

Flet nėna e vajzės, Diana Blloshmi (Hyka):

'Nuk kam as vizė, as lekė tė shoh vajzėn time"

Gjendet nė Gjirokastėr pėr tė parė vajzėn e dytė, qė e ka tė martuar atje. Enerjetėn e bija e Vilson Blloshmit, nuk mund ta shohė dot. Nė njė bisedė telefonike pėr "Shekullin" Diana Blloshmi (Zyka) flet si ēdo nėnė nė vend tė saj me zė tė vuajtur, tė dhimbshėm dhe tė shqetėsuar, ndoshta si atėherė edhe kur e solli nė jetė Enerjetėn dhe Vilsoni sapo ishte futur nė burg..

Si jeni zonja Diana?
Si tė jem unė. Unė e di se si...

Dhe nuk gjendeni pranė vajzės?
Po. Deri tani nuk kam shkuar, sepse sė pari nuk kam marrė dot vizė. Kėrkova te Ambasada italiane, po nuk mė dhanė, sepse unė jam e papunė. Por dhe ekonomikisht nuk e pėrballoj dot udhėtimin. Madje dhe telefonatat me vajzėn, nga tė cilat marr vesh se si ėshtė, ose mė merr vajza, ose mė shumė vėllai nga Suedia mė ndėrmjetėson prej telefonit tė tij, qė t'i dėgjoj zėrin sime bije.

Si ėshtė tani gjendja e saj?
Nė spitalet shtetėrore ia hoqėn shpresat. Tė shohim tek spitali privat ku e kanė ēuar tani. Mjeku qė e ka marrė tani pėrsipėr ecurinė e saj e cilėson si njė rast tė rrallė. Aktualisht po vazhdon kimioterapi. Por kur e nisi kimioterapinė u bė keq psikologjikisht, sepse i ranė flokėt. Tani i kanė vėnė edhe njė psikolog.

Si i filloi sėmundja?
Fillimisht i doli njė kokėrr e zezė nė kėmbė. Mjekėt menduan se ishte ekzemė dhe e mjekuan pėr ekzemė, por gabuan nė diagnostifikim dhe kjo e dėmtoi. Mė pas asaj iu pėrhap nė gjithė trupin.

Kur e keni takuar vajzėn pėr herė tė fundit?
Nė muajin korrik tė 2010-ės. Erdhi vetėm tre ditė pėr tė bėrė pasaportėn biometrike. Ishte katandisur kockė e lėkurė. Tani di qė ecėn me paterica. Mjekėt thonė qė e rėndėsishme ėshtė qė sėmundja tė mos i prekė veshkat. Nėse plagėt i mbyllen tek pjesa lart, do ta operojnė tek kėmbėt, qė tė ecė sėrish.

Kush ia ka pėrballuar shpenzimet deri tani?
Bashkėshorti, italian, i cili punon nė dy punė me shumė sakrifica. Edhe vėllai im nga Suedia e ka ndihmuar. Nė muajin shtator mė kėrkoi dhe mua 15 mijė euro, tė cilat ia kėrkonte spitali, nėse kisha mundėsi ta ndihmoja. Por unė nuk kisha.

Sa para keni marrė si dėmshpėrblim nga shteti ju si ish-bashkėshortja e Vilson Blloshmit?
Ne kemi marrė vetėm 240.000 lekė, kėsti i parė i dėmshpėrblimit, tė cilin e kam marrė nė gusht 2010 dhe asgjė tjetėr. Merret Bedriu me kėto gjėra, se unė nuk mundem. Unė me familjen Blloshmi ruaj marrėdhėniet mė tė mira.

A merrni ndonjė pension tė posaēėm, tė pėrmuajshėm, zonja Diana?
Nuk mė japin sepse jam martuar pėr herė tė dytė. Njė herė kam kėrkuar te shoqata e tė pėrndjekurve dhe mė nxorėn kėtė arsye dhe nuk kėrkova mė. Edhe pse iu thashė qė kam qenė e internuar edhe unė, dhe e dua mė shumė pėr vajzėn, jo pėr vete. Po dhe nuk i di mirė ligjet qė dalin. Nuk kam pyetur shumė. Vetėm vajza ka marrė njė pension deri nė moshėn 17-vjeēare, qė pėrpara '90-ės ishte 4200 lekė nė muaj. E ka marrė atė deri nė vitin 1995.

Kur shpresoni tė ikni ta shihni vajzėn nga afėr?
Shpresoj nė dhjetor. Ē'tė bėj kėtu unė e shkreta dhe vajza atje..

Letra e ish-bashkėshortes sė Vilson Blloshmit, Diana Blloshmi, drejtuar Kryeministrit Sali Berisha.

"Po ju lutem si prindi prindit!"

Zotit Sali Berisha!
Kryetarit tė qeverisė shqiptare. Por kėtė herė ju shkruaj mė shumė si njė mjek dhe prind.
Jam bashkėshortja e poetit tė pushkatuar Vilson Blloshmi. Vajza jonė, Enerieta, vuan nga njė sėmundje e pashėrueshme dhe aktualisht ėshtė e shtruar nė njė spital nė Itali, ku vazhdon kimio-terapinė.
Po ju lutem si prindi prindit, por duke mos harruar edhe detyrėn dhe mundėsinė qė keni pėr tė na dhėnė 15-20 mijė euro nga dėmshpėrblimi i Vilson Blloshmit, burrit tim dhe babait tė Enerietės, vajzės sonė, e cila po lufton me vdekjen dita-ditės.
Kjo do tė bėnte qė Enerietės t'i zgjatej jeta edhe mė.
Tanimė jetėgjatėsia e saj ėshtė nė dorėn tuaj.
Duke ju falenderuar paraprakisht dhe duke besuar se fjala ime nuk do tė bjerė nė vesh tė shurdhėr, pres me padurim pėrgjigjen tuaj.
Me nderime
Diana Hyka

http://www.forumijone.net

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Similar topics

-